Piece do pizzy

Piec idealny

Piece do pizzy opalane drewnem

Piece do pizzy opalane drewnem szamotowe, budowane ręczne metodami tradycyjnymi posiadają wysoką temperaturą ponad 400 stopni C pracy i wysoką  zdolnością kumulacji ciepła co jest bardzo ważne dla wypieku pizzy i oszczędności drewna.

Te właściwości powodują, że przyrządzana w nich pizza piecze się bardzo krótko, składniki nie zdążą odparować (wyschnąć), ciasto wyrasta bardzo szybko, z wierzchu jest kruche, chrupiące a w środku miękkie. W prawidłowo zbudowanym piecu płyta i kopuła kumuluje taką ilość ciepła, że pizze mogą być wypiekane kolejno, powtarzalnie jedna po drugiej i piec nie stygnie, nie traci temperatury co ma kapitalne znaczenie gdy jest natłok zamówień. Klienci nie muszą długo czekać, np. w piecu o średnicy pola pracy 115 cm można jednocześnie wypiekać 5 pizzy. Czas pieczenia około 2/3 minuty.

Poza tym,  taki piec jest bardzo estetyczny, stanowi główną ozdobę lokalu, widok palącego się ognia przyciąga uwagę Klientów. Przygotowanie pizzy i pieczenie odbywa się na oczach Klientów co wzbudza ich  zainteresowanie i zaufanie. W takim piecu można przygotować  nie tylko pizze, wykorzystanie jego możliwości zależy tylko od umiejętności i fantazji kucharza.

Zapraszamy do kontaktu
Piec idealny

Piece do pizzy neapolitańskiej

Otwierając pizzerię każdy inwestor powinien skupić się na dwóch kluczowych elementach składowych decydujących o zbudowaniu istotnej przewagi konkurencyjnej na rynku. Są nimi przepisy serwowanych potraw oraz piec, stanowiący serce każdej pizzerii. Jest on dla restauracji tym czym dla każdego samochodu jest silnik. To od jakości pieca opalanego drewnem zależy wydajność ilościowa wypiekanych pizz, jakość wypieku oraz ilość spalanego drewna/1h – trzy kluczowe czynniki ,które mogą restauratorowi dać istotną wartość do oferty lub przyprawić o mocny ból głowy.

Autentyczny Piec Neapolitański jest kluczowym elementem do przygotowania prawdziwej pizzy napoletana (vera pizza napoletana). Składa się on z płyty paleniska w kształcie koła, komina zapobiegającego utracie ciepła oraz specjalnie dobranych materiałów ogniotrwałych pochodzących z regionu Kampania. Cała tajemnica dobrze zbudowanego pieca polega na zachowaniu odpowiednich parametrów technicznych oraz wiedzy z zakresu konstrukcji, która jest znane tylko nielicznym.

DO GÓRY