Kursy

Kurs pizzaiolo. To proste!

Oryginalna włoska pizza od podstaw

Kursy – szkolenia na włoskiego pizzaiolo – pizzera, składają się z części teoretycznej, technologicznej i praktycznej, podczas których nauczymy Państwa od podstaw jak przygotować ciasto i wypiec oryginalną włoską pizzę z pieca opalanego drewnem lub w piecu elektrycznym. Program kursu zaawansowanego przewiduje naukę wyrobu i wypieku od podstaw pizzy klasycznej włoskiej na cienkim cieście oraz pizzy napolitańskiej na grubszym specjalnym cieście. Są to dwie rożne pizze i dwie różne metody przygotowywania ciasta. Szkolenia są prowadzone w jezyku polskim lub włoskim przez profesjonalną kadrę z uprawnieniami i włoskimi certyfikatami „il pizzaiolo qualificato nella pizzeria”. Podczas kursu zaawansowanego zapisujecie Państwo średnio 15 stron A4 teorii na nastepnie są prowadzone zajęcia praktyczne. Kurs jest zakończony egzaminem praktycznym oraz degustacją, na koniec wręczamy Państwu międzynarodowy certyfikat Pizzaiolo – Pizzera i czapkę w prezencie.

Zapisz się na kurs

Program szkolenia – 2 dni

I część
  • omówienie technologiczne składników na ciasto, klasyfikacja mąk,
  • objaśnienia i omówienie GLUTENU i Enzymów,
  • doświadczenie z drożdźami i wodą omówienie składników
  • włoska receptura na cienkie ciasto i jej omówinie
  • fermentacja i dojrzewania ciasta zasady przechowywania
  • technologia procesu wyrobu ciasta klasycznego
  • wzory na temperatury ciasta i otoczenia
  • krótka projekcja filmu z recepturami ze szkoły pizzy we Włoszech
II część
  • praktyczne wyrabianie ciasta metodą maszynową
  • wyrabianie i formowanie porcji ciasta kulki
  • formowanie placka, tylko ręcznie bez wałka
  • omówienie technologiczne i budowy piekarników: elektrycznych i opalanych drewnem
  • omówienie i prezentacja akcesoriów do wypieku pizzy: łopaty, pojemniki, akcesoria itp
  • wypiek samego placka w piekarniku elektrycznym lub opalanym drewnem
  • przygotowanie sosu do pizzy i omówienie składników i dodatków na pizzę
  • wypiek klasycznej pizzy włoskiej na cienkim cieście w piekarniku elektrycznym lub opalanym drewnem
III część
  • omówienie i praktyczne wyrabianie receptura ciasta pizza neapolitańska – ciasto
  • wyjątkowe – tradycyjne
  • omówienie i praktyczne wyrabianie placków do pizzy neapolitańskiej
  • omówienie i praktyczne wyrabianie pizzy CALZONE
  • receptura i omówinie wyrobu ciasta metodą pośrednią
  • krótka projekcja filmu nakręconego od zaplecza w kilkunastu pizzeriach we Włoszech
  • próby akrobatyczne z plackiem
  • wypiek pizzy neapolitańskiej w piecu opalanym drewnem Lub elektrycznym
IV część
  • przygotowanie własnej pizzy na egzamin, powtórzenie najważniejszych zagadnień
  • wspólna degustacja pizzy
V część
  • wręczenie międzynarodowego certyfikatu, wspólne zdjęcia
  • przekazanie informacji o włoskich hurtowniach spożywczych w Polsce

Nasz cennik

1850 zl + 23% VAT
*cena za osobę
Ilość osób: 2-3 osoby
Ilość godzin: około 14h ( 2dni )
2350zl + 23% VAT
*cena za osobę
Ilość osób: 1 osoba
Ilość godzin: około 14h ( 2dni )
2500zl
*cena za osobę
Ilość osób: 1 osoba
Ilość godzin: 25 godzin (3 dni)

Zapraszamy również na kursy świeżych makaronów i sosów „Pasta Fresca”

Zobacz więcej

UWAGA: BARDZO WAŻNA INFORMACJA

Prosimy przesyłać zgłoszenia na kursy emailem lub telefoniczne na minimum 7 dni przed planowaną datą kursu. W odpowiedzi dostaniecie Państwo emaila i dalsze informacje, wymagana jest wpłacona zaliczka celem rezerwacji miejsca na kursie.

KURSY INDYWIDUALNE TERMINY DO USTALENIA

Organizujemy kursy wyjazdowe u Państwa w lokalu gastronomicznym, do ceny kursu indywidualnego jest doliczana opłata za przejazd i hotel.
DO GÓRY